2019. évi Közgyűlés bemutató

Az alábbi bemutató tartalmazza a 2019.05.30-i Közgyűlésen tárgyalt témákat:

A 8. napirendi ponthoz (OEME minősített vizsgálója, szakértője: vita az előterjesztett anyagról a várható EBSZ módosításával összefüggésben, melyhez előzetesen küldtünk dokumentumot) várjuk javaslataikat 2019. jún. 30-ig. Fontos: ne csak vélemény legyen, hanem tartalmazzon javaslatot! E-mail címünk: info@oeme.hu

Köszönjük!

1 comment

  1. Tisztelt Kollégák!
    A közgyűlésen éles vita alakult ki az egyes vizsgálatok jogosultságával kapcsolatban.
    Az időszakos biztonsági felülvizsgálatot a közgyűlésre kiadott táblázat véleményem szerint túlzottan megszigorítja, illetve a jelenlegi EBSZ szigorúbb követelményeket fogalmaz meg, mint a munkavédelmi törvény.
    Az Mvt. szerint időszakos biztonsági felülvizsgálatot szakirányú képzettséggel és munkavédelmi szakképzettséggel rendelkező személy végezheti. Tehát egy bármilyen veszélyes gép (pl. faipari gépek) időszakos biztonsági felülvizsgálatát elvégezheti egy általános gépipari technikumi végzettséggel és munkavédelmi technikusi végzetséggel rendelkező személy.
    Az EBSZ szerint az emelőgép időszakos vizsgálatára (így az időszakos biztonsági felülvizsgálatra is) emelőgép szakértő jogosult.
    Itt jön az, hogy ki is az emelőgép szakértő………..
    Véleményem szerint az egy megfelelő megoldás lehet, ha a GD-36-(a-g), valamint egy munkavédelmi technikusi végzettséggel rendelkező személy (lehet ugyanaz is) elvégzi az időszakos biztonsági felülvizsgálatot.
    Ellentmondásosnak tartom a táblázatot, mivel az MMK honlapját megnézve az AÉF Tagozat tanúsítási rendszerében levő táblázatban a példa a tanúsítvány megnevezésére: G-D-36b Emelőgépek-Toronydaruk szakértő.
    Akkor most ki is szakértő?
    Véleményem szerint nagyon helytelenül kimaradtak a technikus végzettségű szakértő kollégák ebből az egész rendszerből.
    A közgyűlésre kiadott táblázatban szerepel a “teljes fővizsgálat” megnevezésű tevékenység. Ez mit takar? Ilyet én még eddig egyetlen szabványban sem láttam. Hiszen az én felfogásom szerint a fővizsgálat a gép minden részére ki kell, hogy terjedjen.
    Üdvözlettel:
    Lestár Zoltán

Vélemény, hozzászólás?