Érvényesek-e Magyarországon a külföldön szerzett kezelői jogosultságok?

Egyre gyakrabban lehet olyan külföldön szerzett – nem honosított – kezelői jogosultságokkal találkozni, amelyekből/ről nem állapítható meg, hogy milyen gépek kezelésére jogosítanak. A külföldi kezelői jogosultságok honosítás nélkül Magyarországon semmilyen gép kezelésére sem jogosítanak, hazánkban az emelőgépek/targoncák kezeléséhez államilag elismert szakképesítés szükséges.

“54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet 6. §  (3) A külföldön megszerzett gépkezelői jogosítvány esetén a közlekedési hatóság az egyes gépek tekintetében a munkavégzés célja és módja, valamint a gép szerkezeti kialakításának meghatározó jellemzőivel megfeleltethető képesítése figyelembevételével határozatban határozza meg, hogy a 4. és 5. §-ban előírt kötelezettségek közül melyek teljesítését követően adható ki gépkezelői jogosítvány.”

Szóval röviden: a KAV megmondja!

Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV)

Be kell küldeni hozzájuk.

A másik előrelépés, hogy már nem szakképesítéshez köti a gépkezelői jogosultságot, hanem hatósági képzéshez.

A korábbi szakképesítést adó OKJ-s képzések esetén a szakképesítő vizsga nyelve csak magyar lehetett (néhány idegen nyelvi terület érintő kivételével).

Most a 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet szerinti képzést tolmács segítségével lehet oktatni (a képző/megrendelő költségén) a vizsgát pedig a KAV biztosítja a hivatalos tolmácsiroda közreműködésével (nyilván ezáltal drágább, de lehetséges).

Szóval a KAV-nak kell megküldeni elbírálásra a meglévő külföldi jogosultságot igazoló dokumentumot. Amennyiben nem fogadja el vagy nincs, akkor lehetőség van idegen nyelvű képzésre és vizsgára.

Vélemény, hozzászólás?